Informatie

Ruik, proef, bekijk en test het water in Amsterdam.
De laatste jaren is het water in de grachten, sloten, vijvers en vaarten in Amsterdam veel schoner geworden. Zeker in de zomer maken de bewoners van de stad dan ook volop gebruik van het Amsterdamse water. Het warme weer maar ook hevige regenbuien kunnen er voor zorgen dat het water tijdelijk minder schoon is. Denk bijvoorbeeld aan meer algengroei of riolen die overstromen. Tijd om de waterkwaliteit in de stad nog beter in beeld te brengen!

Wil jij één van de 500 Amsterdamse Waterexperts zijn die deze zomer gaat onderzoeken hoe schoon het water in de stad is? En ook wat er allemaal in en op het water leeft? Doe dan mee met Het Schone Waterexperiment!

wagon-litsbrug-open-havenfront-alwin-slomp-afgekocht

Als Waterexpert onderzoek je de kwaliteit van het water in Amsterdam. Hiervoor krijg je een Waterbox met verschillende proefjes. Hiermee ruik, proef, bekijk en test jij het water in jouw buurt. Dit kan je elke week op dezelfde plek doen, of je gaat tijdens de zomer de hele stad door op zoek naar plekken met water. Jij bepaalt waar je jouw onderzoek doet. Het is niet alleen leuk om te doen. Je leert ook meer over hoe schoon het water in de gracht is of in het Vondelpark, of de Sloterplas. Samen kunnen we op deze manier de kwaliteit van het water in kaart brengen.

Waarom Het Schone Waterexperiment?
In Het Schone Waterexperiment meten burgers van Amsterdam als ‘Waterexpert’ samen met wateronderzoekers van Deltares, Wageningen Universiteit, KWR, Waternet, AMS Institute en kunstenaar Pavèl van Houten in de zomer van 2017 hoe schoon het water in de grachten, sloten, vaarten en vijvers van Amsterdam is. De wetenschap komt hiermee dichter naar de bewoner toe.

Omdat er op veel meer plekken en tijdstippen in de stad tegelijk gemeten wordt én doordat we dit samen met 500 Waterexperts doen, krijgen we veel meer en sneller inzicht in de kwaliteit van het water. We vragen ook naar de ervaringen met het water in Amsterdam. Hierdoor leren we meer over welke plekken aan het water populair zijn en op welke manieren de bewoners er gebruik van maken. Bijvoorbeeld voor zwemmen of varen.

waterproject-12-of-15

Waterexpert = burgeronderzoeker
In Nederland zijn duizenden vrijwilligers betrokken bij het waarnemen van de natuur en biodiversiteit. Hun waarnemingen van planten, dieren en paddestoelen, en de analyses die daaruit komen zijn heel waardevol voor de wetenschap. De inzet van amateurs en niet-professionele wetenschappers is erg belangrijk voor het onderzoek naar natuur en biodiversiteit. Alleen al de rapportages die Nederland moet aanleveren bij de Europese Unie zijn voor 95 procent gebaseerd op data die vrijwilligers hebben verzameld.

Voor deze betrokkenheid van vrijwilligers bij wetenschappelijk onderzoek bestaat een term: citizen science, ofwel burgerwetenschap. Het verzamelen van data over de natuur door burgers gebeurt nergens in Europa zo veel als in Nederland en het Verenigd Koninkrijk. (bron: www.wur.nl)